REKTÖR ÇELİK, BASIN ATÖLYESİ’NE KONUK OLDU

“Şehir ve Üniversite” başlıklı XSpace canlı yayın programına konuk olan Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Çelik, program moderatörleri Yunus Budak ve Ahmet Boydaş'ın sorularını yanıtladı.

EĞİTİM HABERLERİ 2.11.2024 09:47:00 0
REKTÖR ÇELİK, BASIN ATÖLYESİ’NE KONUK OLDU

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Online Basın Atölyesi'nin konuğu oldu. 01 Kasım 2024 Cuma günü “Şehir ve Üniversite” başlıklı XSpace canlı yayın programına konuk olan Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Çelik, program moderatörleri Yunus Budak ve Ahmet Boydaş'ın sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Çelik, yaklaşık iki saat süren programda Bingöl Üniversitesi'nin mevcut durumunu, üniversitenin şehirdeki sosyolojiye etkilerini, “Yeni Nesil Üniversite” vizyonu çerçevesinde planlanan projelerini ve hedeflerini anlattı.

Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Online canlı yayınında Bningöl Üniversitesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Üniversite’nin  kurumsal verilerini anlatarak başlayan Prof. Dr. Çelik, “2007 yılında kurulan, 2008-2009 öğretim yılında Ziraat Fakültesi ile eğitim çalışmalarına başlayan Üniversitemiz, 10 Fakülte, 5 Enstitü, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 21 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2 Merkezi Laboratuvar ile öğrenim hayatına devam ediyor” dedi.

Gelişimde lider sloganıyla yola çıkan Üniversitemizin, 17 yıl gibi kısa süre içerisinde; 69 ön lisans, 43 lisans, 55 yüksek lisans ve 15 doktora programı olmak üzere toplamda 182 programda öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Üniversitemizde 58 Profesör, 82 Doçent, 246 Dr. Öğr. Üyesi, 222 Öğretim Görevlisi ve 124 Araştırma Görevlisi olmak üzere 732 akademik ve 705 idari ile toplamda 1437 personelimiz mevcut. 2024-2025 Akademik Yılı toplam öğrenci sayımız 19 bin 293 olup bunların 7 Bin 991'i Bingöl nüfusuna kayıtlıdır. Toplam mezun sayımız 33 Bin 299 kişidir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erdal Çelik: ‘Kişiler değil sistem konuşacak’

Karşılığı olmayan planlamalar yapmayacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Erdal Çelik, “Bir fabrika nasıl yönetilirse, biz de üniversitemizi aynı titizlikle yöneteceğiz” diyerek kişilerin değil, sistemin ön planda olacağını ifade etti. Prof. Dr. Çelik, “Bizim için kişiler değil, kurumlar ve birimler önemli olacak, sistem konuşacaktır. Bizzat ben de dahil hiç kimse Bingöl Üniversitesi'nden üstün değildir” diye konuştu.

İdari yapılanmadaki değişimler için “Ben koşacağım, ekibim de benimle birlikte koşmak zorunda kalacak, enerjisi olmayanlar doğal bir seleksiyona uğrayacaktır” mesajını veren Prof. Dr. Çelik, özlük haklarına riayet ederek, üniversitenin atama ve yükseltme kriterlerine sadık kalacaklarını belirtti.

Yeni Nesil Üniversite Vizyonu ile geleceğin üstün özellikli liderleri yetişecek

Yeni nesil üniversite vizyonu üzerinde duran Prof. Dr. Erdal Çelik, projeler ve hedeflerinden bahsederken beşinci ve altıncı nesil savaş uçağı konsept çalışmalarını TUSAŞ ile birlikte yapmayı planladıklarını, kuantum teknolojileri alanında ise kuantum bilgisayarları ve kuantum sensörleri üzerine ASELSAN ile birlikte çalışarak bu alandaki yenilikçi gelişmeleri destekleyeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Erdal Çelik, “Üniversitemizin sadece yerel değil, küresel ölçekte bir bilim ve teknoloji merkezi olma hedefiyle, öğrencilerimize daha çağdaş, yaratıcı ve problem çözme odaklı bir eğitim sunuyoruz. Yeni nesil üniversite anlayışımız, bilimsel bilgiyle teknolojik yenilikleri buluşturan, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı ve geleceğin üstün özellikli liderlerini yetiştiren bir yapı inşa etmeyi amaçlıyor” dedi.

Prof. Dr. Erdal Çelik, Yeni Nesil Üniversite Vizyonu çerçevesinde hedeflediklerini şu sözlerle sıraladı:

"Etkin Yönetim Biçimini Uygulayacağız

Etkin bir yönetim biçimi oluşturmak adına, ana bilim dallarımızın, bölümlerimizin, fakültelerimizin ve diğer birimlerimizin yönetime yoğun bir şekilde katılımını sağlayacağız. Karşılaştığımız problemlere anında çözüm üretme yeteneğini; güçlü rektör yardımcıları, güçlü dekanlar, güçlü bölüm başkanları ve merkez müdürleri ile birlikte başaracağız. Buna ek olarak, güçlü daire başkanlarımız ve müdürlerimiz de bu sürece dahil olacak ve böylece problemler anlık olarak çözülecektir.

Yetenekleri Ön Plana Çıkartarak Büyük Bir Sinerji Oluşturacağız

Her öğretim üyesinin, her öğretim elemanının ve idari personelimizin üstün olduğu noktalar var. Biz bu yetenekleri ön plana çıkartarak, üniversitemizde büyük bir sinerji oluşturacağız. Disiplinler arası çalışmalara büyük önem verecek ve bölümlerimizin, fakültelerimizin birbirleriyle daha fazla bilimsel temas kurmasını sağlayacağız.

Kadro Vermek Bir Lütuf Değil, Bir Özlük Hakkıdır

Ben ve ekibim geçmişle kavga etmeyeceğiz. Çünkü kavganın kazananı olmaz. Biz özlük haklarına riayet ederek, üniversitemizin atama ve yükseltme kriterlerine sadık kalacağız. Bu kriterleri sadeleştirerek daha anlaşılır hale getireceğiz. Kadro vermek bir lütuf değil, bir özlük hakkıdır. Akademisyenlerimizin ne zaman doktorasını verdiği, doçent olduğu ve profesörlük süresini tamamladığı dikkate alınarak adil bir şekilde hareket edilecektir. Bu yaklaşım, hocalarımızın ve çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu artıracak, onları bilime odaklanmaları konusunda teşvik edecektir.

Liyakat, Sadece Süslü Bir Kelime Olarak Kalmayacak

Devletin işleri, devletin kurallarına göre yürütülür. Devlette belge konuşur, kişisel ilişkiler değil. Burada abi-kardeş ilişkisi değil, ast-üst ilişkisi esas alınır. Biz mevzuata aykırı hiçbir iş yapmayacağız; ancak adaleti de gözeterek yolumuza devam edeceğiz. Liyakat, sadece süslü bir kelime olarak kalmayacak; işlerimizde gayret, liyakat ve temiz ahlak esasına göre hareket edeceğiz.

Üniversitemizin Zarar Etmesine Asla Müsaade Etmeyeceğiz

Ayrıca, denk bütçe yaklaşımını uygulayacağız. Karşılığı olmayan planlamalar yapmayacağız. Bir fabrika nasıl yönetilirse, biz de üniversitemizi aynı titizlikle yöneteceğiz. Üniversitemizin zarar etmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kar eden bir üniversite modeli uygulayacağız ve bölümleri üretim yapan yerler haline dönüştüreceğiz. Elde edilen kâr ise yine bölümlere geri dönecektir.

Bazı Fakülteler Ayrılacak

Varlık yönetim sistemimizi oluştururken üniversitemizin tüm imkanlarını kayıt altına alarak, sahip olduğumuz potansiyelin farkına varmaya çalışıyoruz. Mekanlar, laboratuvarlar, cihazlar ve insan kaynaklarımızın gerçek boyutlarını tespit ettik. Mekanların daha verimli kullanımı için Meksis programını yeniden aktive ettik. Kampüsümüzü yeniden tasarlamayı planlıyoruz ve gerekirse yeni kampüs alanları da bulacağız. 10 yıllık bir master planı oluşturup, mevcut fakültelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Fen-Edebiyat Fakültesi'ni ayırarak Fen Fakültesi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'ni kuracağız. Aynı şekilde Mühendislik ve Mimarlık Fakültesini ayırarak, Mühendislik Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ni oluşturacağız.

Ayrıca, Yabancı Diller Fakültesi'ni kurma planlarımız hazır. Tıp Fakültesi çalışmalarımız da devam ediyor. Bu fakülteleri altyapısal olarak güçlendireceğiz. İlin durumuna ve ihtiyaçlarına göre fakülteler, bölümler, enstitüler, merkezler ve meslek yüksek okulları detaylı bir incelemeye tabi tutulacaktır.

Teknolojik Altyapımızı Güçlendireceğiz

Üniversitemizdeki cihazların envanterini çıkaracağız, bozuk olanları onarıp kullanıma sunacak ve ihtiyaç duyulan yeni cihazları temin edeceğiz. Cihazlarımızın daha verimli çalışabilmesi için nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayarak teknolojik altyapımızı güçlendireceğiz. İnsan kaynaklarımızın güçlü yönlerini ön plana çıkaracak, eksiklerini hizmet içi eğitimlerle tamamlayacağız. Elbette eksiklerimiz ve hatalarımız olabilir, ancak önemli olan bunlarda ısrarcı olmamaktır. Öğrencilerimize özel ilgi göstererek hem bilimsel gelişimlerini hem de spor ve enstrüman gibi yeteneklerini destekleyeceğiz. Şu anda 320 lisanslı öğrencimiz var, müzikle ilgilenenler dahil, spor ve bilimde güçlü bir öğrenci profili oluşturmaya çalışıyoruz. Yabancı öğrenci sayımızı 5000'e çıkarmayı hedefliyoruz. Yapay zekâ ile üniversitemizde otonom süreçler başlatmayı hedefliyoruz. Bu sayede, her birimde problemleri anlık olarak çözme yeteneğine sahip olacağız. Otonom sistemler, iş akışlarımızı hızlandırarak verimliliği artıracaktır.

E-Üniversite

Bir önemli adımımız da e-üniversite projesidir. Bu projeyle, işlem süreçlerimizi kısaltarak 1'e 5000 oranında israfı önlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, her hocamızın dijital ikizini çıkararak eğitim süreçlerimizi daha etkili hale getireceğiz. Hibrit eğitim yöntemi ile yurtdışından daha fazla öğrenci çekme potansiyelimiz olacak. E-Class, e-deneyler ve e-lab gibi dijital platformlar oluşturmayı planlıyoruz. Bunun için 26 kişilik bir dijital dönüşüm ekibi kurduk; ekip, üniversitemizin altyapı ve yazılımını geliştirmek için çalışmaktadır. Gelişen şartlara ve teknolojilere göre eğitim, bilim ve teknoloji ile uluslararasılaşma konularını gözden geçirerek stratejilerimizi güncellemeyi hedefliyoruz. Bu projelerle eğitim kalitemizi artıracak ve uluslararası alanda daha fazla öğrenciye ulaşacağız.

6 Sigma, Yalın Üretim/Yalın Eğitim ve Kalite Süreçleri

Üniversitemizde mevcut ve yeni kurulacak tüm proseslerin, bölümlerin, laboratuvarların, merkezlerin ve ünitelerin süreçlerini maksimum verimlilikle kullanmayı hedefliyoruz. Bu, mekanlardan cihazlara, insan kaynağına kadar her faktörün en verimli şekilde kullanılması anlamına geliyor. Ayrıca, laboratuvarlarımızın firmaların akredite laboratuvarları olması için çalışmalarımız devam ediyor.

İstatistiki Modellerin Uygulanması

Tüm işlerimizde istatistiki modeller kullanarak yoğun bilgileri elde edeceğiz ve üniversitemizin dinamiklerini hayata geçirerek büyük hacimler ortaya çıkartacağız. Üniversiteyi yönetmeyi adeta bir doktora tezi gibi görüyorum. Yani, Üniversitemize yenilikler getireceğiz. Kendi ihtiyaç duyduğumuz ürünleri, bölümlerimizde, laboratuvarlarımızda ve merkezlerimizde üretecek, önce kendimiz kullanacak, ardından diğer kuruluşlara satacağız. Üniversitemizde enerji, mekân, cihaz ve insan kaynakları gibi alanlarda risk analizleri yapacak ve verimlilik analizleri gerçekleştireceğiz. Tüm bu süreçlerin kalite belgelerini de alarak üniversitemizin standartlarını yükselteceğiz.

Yüksek Hacimli Projeleri Hayata Geçireceğiz

Üniversitemizde bilimsel ve sanatsal yönü güçlü projelere odaklanarak, yüksek hacimli projeler hayata geçireceğiz. QS skorlarında üst sıralara çıkmamız, bu projelerle çok daha mümkün hale gelecektir. Kırsalda ekonomik çeşitliliği artırırken, merkezde iş, kültür, sanat, turizm, spor ve bilim/teknoloji alanlarında İskandinav ülkelerinin modelini uygulamak iyi bir yaklaşım olabilir. Amacımız, nitelikli bilgi ve nitelikli insan üretmektir. İskandinav ülkelerindeki üniversite modelini benimseyerek bilgi üretip, bu bilgiyi satacağız. Matematik, Kimya, Fizik ve Biyoloji gibi temel bilimler çok önemli alanlardır. Bu alanlardaki sırlar nanoteknoloji ve pikoteknoloji çalışmalarıyla birleştiğinde büyük hedeflere ulaşacağız. Temel bilimlerde "know-why" ve teknolojik alanlarda "know-how" üretmeye odaklanacağız. Bu sayede, temel bilimleri teknoloji ile birleştirerek üniversitemizin patent, faydalı model, marka, ticari ürün, copyright ve coğrafi işaret sayılarını artıracağız. Yerli ve milli ürünler üreterek bu alanlarda ilerleyecek ve mevcut ürünleri geliştireceğiz. Patentler ve yerli teknolojilerle milli üretimimizi güçlendirerek geleceğe katkı sunacağız. Bu kapsamda yenilikçi ve futuristik çalışmaları ön plana çıkartan projeler üreteceğiz. Bu projelerle, bilim ve sanat alanlarında güçlü bir etki yaratacağız.

Hedeflenen Projeler;

  • İlk olarak, beşinci ve altıncı nesil savaş uçağı konsept çalışmalarını TUSAŞ ile birlikte yapmayı planlıyoruz. Bu projeler, savunma sanayimizi güçlendirmek adına büyük önem taşıyor.
  • Kuantum teknolojileri alanında ise, kuantum bilgisayarları ve kuantum sensörleri üzerine ASELSAN ile birlikte çalışarak, bu alandaki yenilikçi gelişmeleri destekleyeceğiz.
  • Sensör teknolojileri üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalar yapmayı da hedefliyoruz. Bu sayede, endüstriyel uygulamalarda önemli ilerlemeler kaydedebiliriz.
  • Dijitalleşme çalışmalarında, Havelsan'ı süreçlerimize dahil ederek kurumlarımızın yapısını iyileştireceğiz. Bunun yanı sıra, Metaverse tarzında “Bingoverse” dijital platformunu oluşturmayı planlıyoruz.
  • Tarım ve hayvancılık alanında ise Silikon Vadisi benzeri bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Arıcılık alanında yenilikçi teknolojiler kullanarak, sadece bal üretmekle kalmayacak, aynı zamanda endemik bitkilerle birleştirerek, kimyasal reaksiyonlarla ilaç ve takviye edici ürünler üretmeyi planlıyoruz.
  • Hastalıkların teşhisinde yeni yöntemler geliştirecek ve geleneksel metotları modern teknolojilerle birleştirerek, sağlık alanında önemli yenilikler sunacağız.
  • Hücre içi olayları ve doğa olaylarını taklit ederek yeni materyaller üretecek, bu doğrultuda cihazlar ve sistemler geliştireceğiz.
  • İmplant malzemelerinin üretimi konusunda, Diş Hekimliği Fakültemizi kullanarak kendi implant ve kompozit malzemelerimizi üreteceğiz. Bu projeyi bir ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu fakülte hem Bingöl'e hem de çevre illere hizmet verecek, son teknoloji uygulamalarıyla donatılacaktır. Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi yapım işi devam ediyor. Hastanemiz için toplam 14950 m² alan üzerine kurulacak bina, 2 Blok ve 102 tedavi ünitesiyle halkımıza hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Hastanemizin inşaat aşaması yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Bu hastane ile birlikte bölge halkı kolay ulaşım imkânı ve tedavi olma konforu sağlayacağından halkımız için ekonomik olarak da büyük bir avantaj sağlayacaktır.
  • Finans mükemmeliyet merkezleri kurmayı ve buna bağlı olarak sanal borsa laboratuvarları inşa etmeyi amaçlıyoruz. Böylece, teknolojiyle iç içe yeni nesil yöneticiler yetiştireceğiz. Aynı zamanda, akıllı şehirler ve mimari yapıları oluşturmak için çalışmalar yapacağız. Bu alanda sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefliyoruz.
  • Yeni metodolojiler ve paradigmalar geliştirerek, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Toplum mühendisliği alanında yoğunlaşarak, sosyal bilimlerle birlikte çalışmalar gerçekleştireceğiz. Kritik ve analitik düşünceyi ön planda tutarak, bireylerin olayların arka planını görebilmelerini sağlamak istiyoruz.

Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan yetiştirilmesi konusuna da büyük önem vereceğiz. İskandinav ülkelerindeki üniversite modelini benimseyerek, bilgi üretimi ve satışı konusunda ilerleyerek; temel bilimleri ön plana çıkararak geleceğin bilim insanlarını yetiştireceğiz.

Ayrıca kırsalda ekonomik çeşitlilik oluşturacak, bilim, teknik, sanat, kültür, spor ve turizm gibi alanlarda çalışmalar yapacağız. Ortaöğretim ve lise öğrencilerini bu süreçlere dahil ederek, gençlerin erken yaşta bilimle tanışmasını sağlayacağız. Üniversitemizi cazibe merkezi haline getireceğiz."dedi

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİNGÖL ADAKLI’DA İLETİŞİM SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLENİYOR

OSB MÜTEŞEBBİS HEYET VE YÖNETİM KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

ULUSLARARASI EĞİTİM VE KARİYER KONFERANSI DÜZENLENDİ

MİNİK KALPLER CAMİYE AKIN ETTİ: KAYMAKAM GÜZEL, ÇOCUKLARLA BULUŞTU

BİNGÖL’DE AKILLI ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

ÜNİVERSİTEDE DÜNYA ARAPÇA GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

BİNGÖL BELEDİYE BAŞKANI ERDAL ARIKAN, MUHTARLAR DERNEĞİ HEYETİNİ AĞIRLADI

MİSAFİRİMİZ VAR” PROGRAMI GENÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ

BİNGÖL’DE “EĞİTİMDE OYUNUN GÜCÜ” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'NDEN "1212 ÜNİTE KAN BAĞIŞI" KAMPANYASINA BÜYÜK DESTEK

  • Pazartesi 7.6 ° / 4.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 11.6 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 11.9 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
11.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
12.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
13.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2