İŞ İNSANI BİNGÖL’ “HER BİREY BİR FARK YARATIR.”

Bingöl Üniversitesi “Bu Topraklardan Çıkan Bir Başarı Hikayesi” Başlıklı Konferans Düzenlendi .Bir başarı hikayesi olan kendi yaşam öyküsünü paylaşarak başlayan ve öğrencilik yıllarındaki zorlukları anlattı.

EĞİTİM HABERLERİ 28.10.2024 22:33:00 0
İŞ İNSANI BİNGÖL’ “HER BİREY BİR FARK YARATIR.”

Bingöl Üniversitesi  Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda “Bu Topraklardan Çıkan Bir Başarı Hikayesi” adlı konferans düzenlendi. Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, kendi hayat hikayesinden kesitlerle ilham verici bir konuşma gerçekleştirdi. Eğitimci, girişimci ve hayırsever kimliğiyle tanınan Bingöl, çocukluk yıllarını ve bu süreçte yaşadığı zorlukları içtenlikle anlattı. Konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 Konuşmasına bir başarı hikayesi olan kendi yaşam öyküsünü paylaşarak başlayan ve öğrencilik yıllarındaki zorlukları anlatırken gençlere eğitimdeki kararlılığın önemini vurgulayan Bingöl, “1962 yılında Muş’ta, köy hayatının zor koşullarında dünyaya geldim. Ailem, geçimini çiftçilikle sağlayan sade ve mütevazı bir aileydi. İlkokul yıllarım prefabrik bir okulda, tek derslik ve bir öğretmenle geçti. Çocukluk yıllarımda çobanlık yaparken hayaller kurar, öğrendiğim her şeyi yaylalarda kuzularıma anlatırdım. Eğitim bana bir umut ışığı sundu ve o ışığı takip ederek, 1972’de kazandığım parasız yatılı okul sınavıyla köyden ayrıldım. Bu sınav bana sadece bir okul değil, aynı zamanda geleceğe açılan bir kapı sundu. Ortaokulu Muş’ta, liseyi ise Erzurum’da okudum. Erzurum Lisesi'nde eğitimle tanışıklığım derinleşti. Lisedeyken bir kitapçıda çalışmaya başladım, bu bana kitapların dünyasını daha da sevdirdi. Üniversite için Bursa’ya geldiğimde, hayatım kitaplarla iç içe geçmişti ve Bursa’da BKM Kitap’ı kurarak bu tutkumu işim haline getirdim. Sonrasında eğitim dünyasına, Sınav Dergisi Dershanelerini Bursa’ya taşıyarak adım attım. Yıllar geçtikçe Güney Marmara’da geniş bir eğitim ağı kurdum ve nihayetinde Bursa'da Sınav Koleji’ni kurdum. Eğitime katkı sunmak için sadece dershaneler değil, ilkokuldan liseye kadar pek çok okul açtım” şeklinde konuştu.

Dedemin Vasiyeti ile Büyük Adam Olmalıydım

Henüz ilkokul ikinci sınıftayken dedesinin babasına, “Tek bir keçin bile kalsa bu çocuğu okut. Bundan büyük adam olacak” şeklinde bir vasiyet bıraktığını aktaran Bingöl, “Dedemi haklı çıkarmalı, büyük adam olmalıydım. Ben eğitim hayatıma bu motivasyonla başladım. Çevremi de bu açıdan olumlu etkilediğimi düşünüyorum. Örneğin ilkokuldan itibaren hep sınıf başkanı seçiliyordum. Ortaokulu yatılı okudum. 12 kişi bir odadaydık. Arkadaşlarımın 11’i o dönem sigara içiyordu. Dönem sonunda ise 10 arkadaşımı sigara içmemeye ikna etmeyi başarmıştım. Sadece bir arkadaşımı ikna edemedim. Tabiki vazgeçmedim. O da 40 yıl sonra bırakmış oldu. Eğitimciliğimin burada başladığını düşünüyorum. Bizler insanız. Yanlışlarımız, hatalarımız, kusurlarımız, eksikliklerimiz elbette var. Ama hatalarımız da bir eğitim sürecidir. Yanlıştan dönmek ise en büyük eğitimdir” dedi.

Her Birey Bir Fark Yaratır

Gıyasettin Bingöl, konuşmasında özellikle bu topraklardan gelen her bireyin bir değişim yaratma potansiyeline sahip olduğuna değinerek, gençleri hayallerinin peşinden gitmeye teşvik etti. "Her bir birey, kendi hayatında ve çevresinde olumlu değişiklikler yapma kapasitesine sahiptir" diyen Bingöl, gençlerin kendi yeteneklerini keşfetmeleri ve bu potansiyeli en iyi şekilde kullanmaları gerektiğini kendi hayat hikayesinden örnekler vererek vurguladı.

Bingöl, bireylerin eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla toplumda nasıl bir fark yaratabileceğini örneklerle anlattı. Özellikle, Muş ve çevresinde yaptığı yatırımlarla gençlerin eğitimine destek sağladığını vurguladı. Yatırımlarının amacının eğitimle toplumu dönüştürmek olduğunu belirten Bingöl, “Benim için Muş, sadece doğduğum yer değil; aynı zamanda kalbimin bir parçası. Eğitime ve kültürel gelişime katkı sağlamak adına burada gerçekleştirdiğim projelerle topluma hizmet etmeyi amaçlıyorum. Varto'da kurduğum Gıyasettin Bingöl Meslek Yüksekokulu, Muş Alparslan Üniversitesi’ne hibe ettiğim bir eğitim kurumu olarak gençlerin geleceğine yön vermekte. Ayrıca, Kızılay için yaptırdığım aşevi sayesinde ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek sağlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu tür yatırımlar, sadece eğitimle sınırlı kalmayıp, toplumun genel refahına da katkıda bulunuyor. Kadınların sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak için kurduğum Porsor Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi de bunun bir örneği." açıklamalarında bulundu.Program katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ve plaket takdimi ile sona erdi.